You are currently viewing Sukces kulinarny Iwony Niemczewskiej ze Szczecina

Sukces kulinarny Iwony Niemczewskiej ze Szczecina

  • Post comments:0 Komentarzy

Iwona Niemczewska szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Z drugiej Strony Lustra” w Szczecinie została najlepszym kucharzem regionu, a jej restauracja otrzymała trzy widelce w konkursie POLAND 10O BEST RESTAURANTS AWARDS 2015.

Konkurs rozstrzygnięto w sobotę na specjalnej gali w Toruniu. Była to już piata edycja Poland 100 Best Restaurants, a do konkursu zgłoszonych zostało 1096 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą liczbą pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2015 i zostało umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, który jest kulinarnym przewodnikiem po Polsce.

– Oczywiście, że jestem dumna z tej nagrody, ale robię swoje – powiedziała nam Iwona Niemczewska, która zastaliśmy przy przygotowywaniu przegrzebek. Iwona Niemczewska, prawniczka ponad 5 lat temu zdecydowała się, aby zupełnie zmienić swoje życie i zająć się gotowaniem. – Człowiek ma jedno życie – tłumaczyła swoja decyzję. – W zawodzie prawnika zdobyłam dużo. Postanowiłam, że nie usiądę na laurach, tylko zmierzę się z kolejną dziedziną. Dlaczego akurat kuchnia? Bo przerażał mnie tzw. szczeciński styl w restauracjach, który najoględniej mówiąc wcale nie jest najlepszy. Ale na szczęście się to zmienia. Ta słaba jakość szczecińskiej gastronomii nie wynika wcale z braku umiejętności kucharz, czy braku chęci aby pokazać co się potrafi. To przede wszystkim zapotrzebowanie mówi o jakości. Ale szczecinianie zaczęli jeździć po świecie i mogą teraz porównywać. Uczą się wymagać od restauracji, od kucharza. Za swoje najbardziej popisowe dania Iwona Niemczewska uważa : tatara, ośmiornicę, przegrzebki , barszcz czerwony i zupę rybną. – Ale podajemy tez dania spoza karty – dodaje i tłumaczy, że przychodzą do niej goście, którzy są na przykład uczuleni, czy nie tolerują jakiś składników, więc ona przygotowuje dla nich specjalne dania.

Dodaj komentarz