Tydzień niepodległości w uznanych restauracjach. Kulinarne świętowanie czas zacząć

Tydzień niepodległości w uznanych restauracjach. Kulinarne świętowanie czas zacząć

Pieczony orzechowy budyń, pieczone udo kacze z majerankiem i jabłkiem, szafranowa baba parzona z kawiorem z Zielenicy – to kilka dań, których można skosztować w ramach akcji “Polskie Skarby Kulinarne Wczoraj i Dziś – Kulinarne Zjednoczenie Polski”, zorganizowanej z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Przepisy sprzed ponad stu lat, ale unowocześnione, z dodatkiem regionalnych produktów. Stworzyli je kucharze z całej Polski. Potrawy na 100 lat niepodległości od 5 do 11 listopada będą dostępne w stu wybranych restauracjach m.in. w Szczecinie, Kołobrzegu, ale też np. w wielkopolskiej Trzciance (Na Kuncu Korytarza, Park Hotel, Z drugiej strony lustra, Diune Hotel, Hotel Smolarnia). O tym, jak na początku miał być tylko stół biesiadny, jak później ten pomysł ewoluował i dlaczego warto używać produktów regionalnych, opowiedziała „Wyborczej” Iwona Niemczewska, szefowa kuchni w Z drugiej strony lustra.

Dodaj komentarz