Polski English

Aktualności

[English version follows]

Szanowni Państwo
już siódmy rok kiedy jesteśmy z Wami Z drugiej strony lustra.
Z tej okazji zapraszamy na specjalną kolacje urodzinową.
Pomorskie produkty w światowej odsłonie. Pozwolimy sobie na trochę kulinarnego szaleństwa
Zaczniemy od fantastycznych ryb i kawioru od mojej przyjaciółki Ani z Zielenicy, potem rozłożymy gołębia na czynniki pierwsze, następnie zaszalejemy z ośmiornicą i z żabimi udkami na topinamburze, gołąbki z kaszą jaglaną i borowikami w bulionie z perliczki z dużą ilością koperku będą obecne na naszej kolacji, bo zwyczajnie sama mam na nie ochotę, kapusta od Państwa Ignasiaków zagości na naszym stole, bo zbliżają się Święta. Kapusta lubi grzyby więc obok niej znajdziemy też borowiki, rydze i kurki. Na koniec naszej urodzinowej kolacji zjemy przepyszne jabłka Karoliny i Tomka Rajewskich z Karwowa jako tarta tatin.
Zapraszamy w piątek 8 grudnia na 17.45.

Iwona Niemczewska - Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska

Rezerwacje +48 605 234 537

Our Dear Guests
Already it is seventh year when we are with you Z Drugiej Strony Lustra
On this occasion, we would like to invite you for a special birthday dinner.
West Pomeranian products melted with the world cuisine. Let's get some culinary madness
We will start with fantastic fish and caviar from my friend Ania from Zielenica, then we split the pigeon into prime factors. Afterwards we go crazy with octopus and frog legs on Jerusalem artichoke, followed by the stuffed cabbage with millet and boletus mushrooms in a broth of guinea fowl with a lot of dill - because I just want to eat it myself. Sauerkraut from Ignasiak Family will come on our table, because Christmas is coming. Cabbage likes mushrooms, so next to it you will also find boletus and chanterelles. At the end of our birthday dinner, we will eat delicious apples from Karolina and Tomek Rajewski from Karwów as tarte tatin.
We invite you on Friday, December 8 at 17.45.

Iwona Niemczewska - Women Chef of the Year 2018 - Gault & Millau Poland
Reservations +48 605 234 537


ZACHODNIOPOMORSKIE SPOTYKA ŚWIAT

assiette Zielenicy: pstrąg palony, pstrąg wędzony, jesiotr wędzony, kawior, kawior wędzony
assiette z gołębia: udko konfitowane, pierś na różowo, consomme, ziemniak truflowy, dynia, marchew, brukiew
żabie udka/ ośmiornica/ topinambur w trzech odsłonach/ czerwona porzeczka
gołąbki mięsne z kaszą jaglaną i borowikami/ bulion z perliczki/ koperek
kapusta kiszona Ignasiaków z Warzymic/ rydze/ borowiki/ kurki
tarta tatin z jabłek Rajewskich z Karwowa


WEST POMERANIA MEETS THE WORLD

Zielenica assiette: burnt trout, smoked trout, smoked sturgeon, caviar, smoked caviar
pigeon assiette: confit leg, pinkbreast, consomme, truffle potato, pumpkin, carrot, rutabaga
frog leg/ octopus/ Jerusalem artichoke in three versions/ redcurrant
stuffed cabbage rolls with millet groats and boletus/ broth from guinea fowl/ dill
Ignasiak Family sauerkraut/ boletus and Polish red mushrooms/ chanterelle
tarte tatin from Rajewski Family from Karwów


Iwona Niemczewska, szefowa kuchni restauracji „Z Drugiej Strony Lustra”, zdobyła tytuł najlepsza„Kobieta Szef 2018” w całej Polsce, podczas gali prestiżowego przewodnika kulinarnego „Gault& Millau”, który liczy już sobie 50 lat a do Polski zawitał 3 lata temu. Jesteśmy dumni z wyróżnienia i od dziś pracujemy jeszcze ciężej.


Drodzy goście,
zapraszamy serdecznie na gęsinę.
Dania dostępne są zarówno w formie przystawki jak i dania głównego.


Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy i radosny. Jest to idealny moment by podziękować swoim pracownikom, współpracownikom oraz partnerom biznesowym. Dlatego tak wiele firm organizuje w tym czasie spotkania by móc podziękować i zintegrować się z najbliższymi nam ludźmi. A jak podziękować, jeśli nie przy świątecznie nakrytym stole, zapełnionym pięknie pachnącymi potrawami.
Dni mijają szybko, więc już najwyższy czas aby zaplanować świąteczne spotkanie. Zatem zapraszamy do Luster. Mamy doświadczenie w organizacji tego typu kolacji, a nasza załoga sprawi, że poczujecie się jak w domu.

Miejsca u nas niezbyt dużo więc kto pierwszy ten lepszy. Możemy pomieścić do 40 osób, w tym przy jednym dużym stole maksymalnie 20 osób.
Posiadamy też małą oddzieloną od reszty restauracji salkę, gdzie możemy ugościć do 10 osób.

Menu do uzgodnienia indywidualnie, ale by dać wyobrażenie o tym jak świąteczna kolacja mogłaby u nas wyglądać, poniżej przykładowe menu:
> Śledź korzenny z buraczkami i jabłkami lub Śledź z lodami kurkowymi,
> Krem z buraczków z granitą chrzanową lub Barszcz z uszkami lub Krem z borowików
> Palony pstrąg z jogurtem i wasabi, kompresowany ogórek lub Ryba po grecku
> Karp na puree z kapusty kiszonej lub Filet z pstrąga z najczystszych wód Zielenicy, rokitnik, warzywa
> Tort makowy z pomarańczami, Serniki, Czekoladowe ciasta i wiele innych.

Możemy przygotować menu składające się z potraw mięsnych, wegańskie, z owoców morza lub tematyczne według uzgodnień

Zapraszamy!


Iwona Niemczewska - szef kuchni i właścicielka Z drugiej strony lustra, członkiem jury na najważniejszym konkursie kulinarnym w Polsce - Kulinarnym Pucharze Polski 2017, który odbył się w Poznaniu w dniach 26-27 września 2017

Więcej informacji znajdziecie Państwo pod tym linkiem: http://kpp.mtp.pl/pl/kulinarny_puchar_polski_2017/o_jury_kpp/


Z prawdziwą radością zapraszam na wieczór kuchni francuskiej, wydarzenie w którym łączy się ponad 2000 restauracji na całym świecie, by we wtorek 21 marca pokazać swoim gościom jak wygląda prawdziwa francuska kuchnia.
Tego wieczoru będą mieli Państwo możliwość degustacji specjalnie przygotowanego na tą okazję 5 daniowego menu oraz – dla zainteresowanych - wyselekcjonowanych francuskich win
Opowiem Państwu jakie są cechy charakterystyczne francuskiej kuchni, dlaczego Francja jest powszechnie uznawana za ojczyznę współczesnej kuchni i jak zostały przygotowane dania które będą tego dnia Państwu serwowane.
Chciałabym byśmy ten wieczór spędzili wspólnie, delektując się smakami Francji...
Zapraszam
Iwona Niemczewska
Chef i właściciel Z drugiej Strony Lustra

Menu degustacyjne
foie gras, brioszka, maliny
capuccino z kaszanki i wędzonego pstrąga, jajko poche
antrykot charolaise, jus, ziemniaczane puree, konfitowane portobello, grillowana sałata rzymska
typowe caneles z Bordeaux
parfait- francuski deser mnożony za śliwkami i armaniakiem (najstarszą naturalną wódką z winogron)

Koszt menu degustacyjnego 160 zł/osoba


Zapraszamy od 17.00
Jedynie po wcześniejszej rezerwacji telefonicznej lub mailowej (przedpłata 50 zł/osoba)

rezerwacja@zdrugiejstronylustra.pl
+48 91 488 82 02 +48 605 234 537


LOVE IS ALWAYS SURPRISE

Po sześciu latach różnych tematycznych Walentynek w tym roku zapraszamy na SURPRISE MENU.

Przygotujemy 3 opcje:
- mięsna
- ryby i owoce morza
- wegetariańska
W każdej będzie przystawka zimna, przystawka ciepła, główne danie i deser.
Wybierzecie Państwo jedną z opcji ale do końca nie będziecie wiedzieli co Was czeka - tak jak to w miłości .

Koszt menu to 160 zł od osoby. Aby dokonać rezerwacji prosimy wpłacić zaliczkę 80 zł za osobę.

KONTAKT
Piłsudskiego 18
70-460 Szczecin
rezerwacja@zdrugiejstronylustra.pl
rezerwacja telefoniczna
+48 91 488 82 02 +48 605 234 537


Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel Z Drugiej Strony Lustra podczas kolacji w Rezydencji Ambasadora USA.
Dziękujemy za zaproszenie i tym samym wspaniałe wyróżnienie.


Nasza restauracja po raz drugi została wyróżniona dwiema czapkami w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault & Millau w polskiej edycji 2017.


Co roku z okazji naszych urodzin zapraszamy Państwa w zmysłową kulinarną podróż.

W tym roku poniosło nas aż do Południowej Ameryki, gdzie poznaliśmy nowatorskie smaki i nowe produkty, które ciężko nam zdobyć na co dzień…
Z tej oto okazji, odbędzie się u nas wielka uczta pod flagami państw takich jak Kolumbia i Peru. Dania i drinki związane z kulturą tych państw oraz niektóre wybrane produkty, jak i magia tych miejsc i smaków zostaną państwu przekazane na naszych talerzach i w kieliszkach w specjalnie dedykowanym menu. Będziemy mieli okazje, aby opowiedzieć oraz przekazać Państwu tradycje, oraz ciekawostki, które udało się nam poznać.

Oficjalna kolacja, na którą serdecznie wszystkich Państwa zapraszamy, odbędzie się Z Drugiej Strony Lustra w piątek, 9 grudnia 2016 roku, o godz. 19:00

Oto potrawy na nasze 6 urodziny:

MOTE DE QUESO (KOLUMBIJSKA ZUPA Z YAM I SEREM)

CEVICHE DE PESCADO

CEVICHE DE CHAMPINONES

ESCABECHE DE PESCADO

CAUSA SANTA ROSA (TRADYCYJNA ZIEMNIACZANA PRZYSTAWKA)

LOMO SALTADO (POLĘDWICA Z WARZYWAMI)

ANTICUCHOS DE CORAZON

PAPA A LA HUANCAINA

HELADO DE CHOCOLATE

POSTRE DE QUINUA


Kontakt:
Piłsudskiego 18
70-460 Szczecin
rezerwacja@zdrugiejstronylustra.pl
rezerwacja telefoniczna
+48 91 488 82 02, +48 605 234 537


Teryna z gęsi i świnki, podwędzane plastry sezonowanej gęsi, granola z kalafiora i owsa, palona brukselka, gruszka, balsamiczna emulsja z różą, puder z oliwy pietruszkowej, chrupki len 32 zł

Pierożki z gęsią doprawioną na sposób arabski w bulionie infuzjowanym pieprzem syczuańskim 29 zł

Noga gęsia konfitowana, puree z czarnej fasoli z wędzoną meksykańską papryką Mora i dzikim cząbrem górskim, domowe małe gnocchi, chutney z jabłek i pigwy z naszego ogrodu 69


Chciałabym się podzielić z Państwem swoją radością z otrzymanego we wrześniu 2016 tytułu najlepszej kobiety-szefa Polski północnej, przewodnika kulinarnego Gault&Millau
Corocznie przyznaje się pięć tytułów dla najlepszych szefów – szef roku, szef jutra, młody talent, szef kuchni tradycyjnej i właśnie kobieta szef
To duże zobowiązanie wobec moich gości by nie zawieść ich oczekiwań
Zapraszam do Szczecina
Iwona Niemczewska właściciel i szef kuchni Z drugiej Strony Lustra



Nasi Drodzy Goście.
W ostatnią niedzielę 29 listopada otrzymaliśmy wspaniały prezent urodzinowy
Nasza restauracja została wyróżniona jako jedyna w Szczecinie dwiema czapkami w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault & Millau w polskiej edycji 2016.
Gault&Millau to we Francji prawdziwa instytucja. Od 40 lat niezależni, anonimowi recenzenci kulinarni przemierzają Francję i wybrane kraje, by znaleźć najlepsze, godne polecania restauracje. Wydany przewodnik jest ukoronowaniem wielomiesięcznych starań całego zespołu inspektorów kulinarnych. W tym roku „tajemniczy klienci" odwiedzili ponad 800 polskich restauracji, z czego na opis w „Żółtym Przewodniku" zapracowało 390 miejsc, które otrzymały więcej niż 10 punktów (na 20 możliwych) w oparciu o 100 elementowy arkusz oceny. Cztery czapki otrzymały dwie restauracje, trzy czapki - osiem restauracji, a Z Drugiej Strony Lustra znalazła się w gronie 62 polskich restauracji uhonorowanych dwiema czapkami.
Jesteśmy z tego naprawdę dumni i jest to dla nas prawdziwą motywacją by ciągle się rozwijać i proponować Państwu ciągle coś nowego i zaskakującego
Zapraszamy do nas.
Iwona Niemczewska - chef i właściciel.